Η ιστορία και η προέλευση των κουφέτων
Η λέξη κουφέτο, προέρχεται από τα λατινικά και ετυμολογικά μπορεί να ερμηνευθεί ως χειροποίητο γλύκισμα με αμύγδαλο. Πότε όμως πρωτοεμφανίστηκαν τα κουφέτα; Σε αυτό το ερώτημα οι απαντήσεις είναι ποικίλες. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως τα κουφέτα ήταν ήδη γνωστά στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τα βασικά υλικά παρασκευής τους ήταν το αλεύρι, τα αμύγδαλα και το μέλι. Άλλοι θεωρούν πως ήταν επινόηση ενός Άραβα κατά τα τέλη του 12ου αιώνα μ.Χ., στην προσπάθειά του να επικαλύψει φάρμακα με μια γλυκιά στρώση για να τα κάνει πιο ευχάριστα στη γεύση. Κάποιοι πάλι, υποστηρίζουν πως το Μεσαίωνα, τον όρο κουφέτο το χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν ένα γλύκισμα παρόμοιο με τη μαρμελάδα, που είχε αποξηραμένα φρούτα και μέλι. Υπάρχει ακόμα και η θεωρία πως κοιτίδα των κουφέτων είναι μια μικρή πόλη της Βόρειας Γαλλίας η Verdun, οι κάτοικοι της οποίας είχαν τα κουφέτα ως μια ξεχωριστή εναλλακτική λύση γλυκίσματος μετά το γεύμα τους.
Δε μπορούμε να είμαστε λοιπόν βέβαιοι για το πότε το κουφέτο απέκτησε μορφή αντίστοιχη με σημερινή. Άλλωστε τα παλαιότερα χρόνια βάση των γλυκισμάτων ήταν το μέλι καθώς η ζάχαρη ήρθε από τις Δυτικές Ινδίες. Αυτό που ξέρουμε πάντως είναι πως τα κουφέτα ήταν για πολλά χρόνια προνόμιο των πλούσιων και των αριστοκρατών και ολοκλήρωναν προσεγμένα γεύματα. Μέχρι που άνοιξε στις αρχές του 19ου αιώνα το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής κουφέτων στην Ιταλία. Αυτή ήταν η αφετηρία για να διαδοθεί το κουφέτο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Έτσι τα κουφέτα άρχισαν να μπαίνουν στις γιορτές και να συνοδεύουν τις χαρές και τα γλέντια των απλών ανθρώπων. Ως εορταστικά γλυκίσματα είχαν το παραδοσιακό λευκό χρώμα για τους γάμους, για να συμβολίζουν όπως και το νυφικό την αγνότητα της νύφης. Κατόπιν όμως η εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής επέτρεψε τη δημιουργία ροζ ή γαλάζιων κουφέτων, που συνόδευαν βαπτίσια, ανάλογα με το φύλο του παιδιού. Σήμερα φυσικά τα κουφέτα παραμένουν το χαρακτηριστικό γλύκισμα σε αυτές τις χαρακτηριστικές στιγμές χαράς αλλά οι γαστριμαργικοί πειραματισμοί τα έχουν εμπλουτίσει με μια μεγάλη γκάμα από υλικά και αρώματα.