Οι βέρες του γάμου

Τι συμβολίζουν οι βέρες και τα δακτυλίδια του γάμου

 

Κατά την αρχαιότητα, οι βέρες συμβόλιζαν την υπόσχεση για γάμο και μάλιστα υπάρχουν αρκετές αναφορές που το επιβεβαιώνουν και στην Παλαιά Διαθήκη. Δεν αποτελούσαν όμως μόνο σύμβολα του δεσμού μεταξύ του ζεύγους, ήταν παράλληλα και σύμβολα τιμής και εξουσίας.

Η ανταλλαγή δακτυλιδιών μεταξύ του ανδρόγυνου έχει έναν σημαντικό συμβολισμό. Απεικονίζει την μελλοντική σύνδεση και εξάρτηση του ενός από τον άλλο. Έτσι οι βέρες του γάμου είναι ένα σύμβολο της αληθινής αγάπης που θα πρέπει να μοιράζονται στο εξής οι δυο τους αλλά και της μεγάλης δέσμευσης να παραμένουν πιστοί ο ένας στον άλλο.

Η ανταλλαγή δακτυλιδιών είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που συνεχίζει και σήμερα να έχει σχεδόν την ίδια σημασία με αυτή που είχε πριν από πολλούς αιώνες. Οι βέρες ήταν για τους Αρχαίους Αιγύπτιους το σύμβολο της ατέλειωτης αγάπης, από τη στιγμή που και το δαχτυλίδι δεν έχει  ούτε αρχή ούτε τέλος.

Από την άλλη πλευρά κατά τα χρόνια του Μεσαίωνα στη μεγάλη Βρετανία, έφεραν τη βέρα στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού τους χεριού, καθώς θεωρούσαν πως οι φλέβες του αριστερού χεριού οδηγούν κατευθείαν στη καρδιά. Συνεπώς φορώντας το δαχτυλίδι στο αριστερό τους χέρι, οι δύο νεόνυμφοι μπορούσαν να συνδέσουν τις καρδιές τους.

Οι Ιταλοί, έδωσαν μια πιο λαμπερή διάσταση στο παλαιό αυτό έθιμο. Πίστευαν πως τα διαμάντια, ήταν σχηματισμένα από τις «φλόγες της αγάπης», και αντιπροσώπευαν την αιώνια και παντοτινή αγάπη. Γι' αυτό όσοι είχαν τη δυνατότητα δώριζαν ένα διαμάντι στη γυναίκα τους.